Waardevolle momenten in de klas

Als gastdocent van de workshops ervaar ik keer op keer hoe waardevol het is dat we in de klas mogen zijn met de vrijwilligers met een beperking. Waardevol en leerzaam voor mijzelf, de vrijwilligers en de kinderen! 

Ik zie de vrijwilligers groeien in hun rol als gastdocent, zoals onder andere Marcel Boer en Sjoerd Faber. Super trots ben ik op ze als ik ze alle vragen van de kinderen open en eerlijk hoor beantwoorden wat het leven met hun beperking voor hun inhoud. Alles wordt besproken! Het acceptatieproces van hun beperking, hoe de omgeving wel of niet fijn reageert op hun beperking en de kansen die ze in het leven pakken. 

Door deze open gesprekken komen de kinderen ook los en ontvangen we telkens eigen ervaringen van de kinderen terug. Van korte ervaring tijdens een vakantie met een kind met een beperking tot aan familieleden met een beperking waar ze nog niet eerder zo open over hebben gesproken. Wat ontzettend dapper vind ik dit van de kinderen en hopelijk biedt dit ze handvaten om in de toekomst makkelijker over hun eigen gevoelens te praten over dit onderwerp.

Dat het onderwerp iets doet met de kinderen hoor ik vaak terug van de leerkrachten en ook van de kinderen zelf. Zelfs na een jaar vertellen ze me dat ze het leuk vonden om de vrijwilligers te ontmoeten, maar nog belangrijker welke informatie ze allemaal hebben onthouden. Zoals onder andere van de kinderen van de Galvanischool; ik durf nu mensen met een beperking aan te spreken, laat mijn fiets niet meer midden op de stoep liggen en zal nooit meer een stoel onder iemand vandaan trekken!

Ontmoetingen op jonge leeftijd met mensen met een beperking gun ik elke kind en klas in Den Haag. Meld jouw klas aan bij mij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.