juni 2022. Ik vond de les erg leerzaam. We leerden dingen over hoe het is om blind te zijn en om in een rolstoel te zitten. Aan het begin lieten ze een PowerPoint zien met vragen en filmpjes over beperkingen. We kregen een blindenstok en een blinddoek en mochten daarmee over het schoolplein lopen. Ze hadden in de gymzaal een parcours klaargezet, je kon in een rolstoel zitten en om de pionnen slalommen en daarna in de basket gooien.

2022. Veel leerlingen van de groepen 7 en 8 zijn onder de indruk van de verhalen van onze vrijwilligers met beperking. De vrijwilligers vertellen over de dagelijkse uitdagingen in het leven en de kinderen komen met de meest uiteenlopende vragen aan ze. Elke workshop is weer waardevol vanwege deze ontmoetingen! De leerlingen geven aan dat ze nu beter snappen wat de mensen met een beperking doormaken en wat ze zelf kunnen doen om ze te helpen! vrijwilligers scholenworkshops

April 2022, Wij hebben les gehad van Stichting Voorall en vrijwilliger Marcel. Hij is groot en deels blind. Hij ziet alleen nog maar het licht, dat is nog een beetje handig want hij kan dan weten wanneer het dag of nacht is. De kids schreven over de les: Ze leerde ons gebarentaal, over communicatie en het gebarenalfabet. En we leerden hoe het was om gehandicapt te zijn, door ons onze veters te laten strikken met een hand. Dat lijkt easy, maar is het niet. En we moesten onze naam schrijven zonder handen.

bavinckbavinck3bavinck2

Mensen met een beperking lopen in het dagelijks leven regelmatig tegen barrières op. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop zij zich bewegen door de samenleving. Niet volwaardig kunnen meedoen heeft ook invloed op de beeldvorming over mensen met een beperking. Zij worden hierdoor vaak aangesproken op hun beperking. Dat wil Voorall Hagenaars graag bewust maken en de jeugd heeft de toekomst, dus beginnen we daar al met belangrijke zaadjes planten. 

Als gastdocent van de workshops ervaar ik keer op keer hoe waardevol het is dat we in de klas mogen zijn met de vrijwilligers met een beperking. Waardevol en leerzaam voor mijzelf, de vrijwilligers en de kinderen! 

Ik zie de vrijwilligers groeien in hun rol als gastdocent, zoals onder andere Marcel Boer en Sjoerd Faber. 

Voor de leerlingen van OBS de Klimop was een week om niet snel te vergeten! In deze week werd een lesprogramma verzorgd door Holland Dance Festival en ADO Den Haag met het interactieve educatieprogramma ‘geRAAKt!’.

geraaktgeraakt2 

Lees met onderstaande link een mooi verslag van een ervaringsdeskundige die de workshops geeft.

Scholenworkshops: zowel leuk als leerzaam

Wij mogen namens 7b een stukje schrijven. Afgelopen maandag hadden wij een super leuke workshop. Mensen met een beperking kwamen naar onze klas toe om te vertellen hoe het is om te leven met een beperking.

Er was bijvoorbeeld een man die blind was. 

Wij hebben een zeer leerzame en leuke dag gehad. Ik kan dit aan iedereen de workshop van Voorall aanbevelen. De kinderen zijn heel anders denkend de activiteiten weer uitgekomen. Wat een wereld van verschil.

strartpuntstrartpunt2