Veel leerlingen van de groepen 7 en 8 zijn onder de indruk van de verhalen van onze vrijwilligers met beperking. De vrijwilligers vertellen over de dagelijkse uitdagingen in het leven en de kinderen komen met de meest uiteenlopende vragen aan ze. Elke workshop is weer waardevol vanwege deze ontmoetingen! De leerlingen geven aan dat ze nu beter snappen wat de mensen met een beperking doormaken en wat ze zelf kunnen doen om ze te helpen! Wilt u op uw school ook een workshop over en met mensen met een beperking voor volgend schooljaar? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..vrijwilligers scholenworkshops

April 2022, Wij hebben les gehad van Stichting Voorall en vrijwilliger Marcel. Hij is groot en deels blind. Hij ziet alleen nog maar het licht, dat is nog een beetje handig want hij kan dan weten wanneer het dag of nacht is. De kids schreven over de les: Ze leerde ons gebarentaal, over communicatie en het gebarenalfabet. En we leerden hoe het was om gehandicapt te zijn, door ons onze veters te laten strikken met een hand. Dat lijkt easy, maar is het niet. En we moesten onze naam schrijven zonder handen.

bavinckbavinck3bavinck2

Mensen met een beperking lopen in het dagelijks leven regelmatig tegen barrières op. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop zij zich bewegen door de samenleving. Niet volwaardig kunnen meedoen heeft ook invloed op de beeldvorming over mensen met een beperking. Zij worden hierdoor vaak aangesproken op hun beperking. Dat wil Voorall Hagenaars graag bewust maken en de jeugd heeft de toekomst, dus beginnen we daar al met belangrijke zaadjes planten. Hoe doen we dat? Door onder andere workshops over leven met een beperking te geven met mensen die weten hoe dat werkt, onze ervaringsdeskundigen! Zo gaf Voorall onlangs een workshop aan kinderen van groep 7 van de Boldingh school samen met Marcel Boer, die visueel beperkt is. Astrid Wijngaarden, juffrouw van deze groep, vertelt hoe ze het ervaren heeft.

Als gastdocent van de workshops ervaar ik keer op keer hoe waardevol het is dat we in de klas mogen zijn met de vrijwilligers met een beperking. Waardevol en leerzaam voor mijzelf, de vrijwilligers en de kinderen! 

Ik zie de vrijwilligers groeien in hun rol als gastdocent, zoals onder andere Marcel Boer en Sjoerd Faber. Super trots ben ik op ze als ik ze alle vragen van de kinderen open en eerlijk hoor beantwoorden wat het leven met hun beperking voor hun inhoud. Alles wordt besproken! Het acceptatieproces van hun beperking, hoe de omgeving wel of niet fijn reageert op hun beperking en de kansen die ze in het leven pakken. 

Voor de leerlingen van OBS de Klimop was een week om niet snel te vergeten! In deze week werd een lesprogramma verzorgd door Holland Dance Festival en ADO Den Haag met het interactieve educatieprogramma ‘geRAAKt!’.

Groep 8 heeft drie spelers mogen ontvangen in de klas voor een gastles in het kader van het project ‘De Held’. Gezamenlijk gingen ze in gesprek over het thema pesten en onderling respect. Naast John Goossens en Erik Falkenburg was Ricardo Egges vertegenwoordigd als speler van het G-team van ADO Den Haag. De boodschap was daarbij helder: ‘Iedereen is gelijk, ongeacht afkomst, achtergrond of beperking!’

geraaktgeraakt2 

 

Nadat de basisscholen weer fysiek les konden krijgen in 2021, mochten Sportservice en Voorall ook de workshops deels weer opstarten. Soms in aangepaste vorm met minder vrijwilligers en meer klassikaal. De impact van de workshops bleef ondanks dat nog steeds groot bij de kinderen. Heel dankbaar dat we ook dit jaar weer zoveel kinderen hebben kunnen informeren en kennis hebben laten maken met mensen met een beperking.

workshops scholen met vraag maar raak sessieworkshops scholen2 

 

Wij mogen namens 7b een stukje schrijven. Afgelopen maandag hadden wij een super leuke workshop. Mensen met een beperking kwamen naar onze klas toe om te vertellen hoe het is om te leven met een beperking.

Er was bijvoorbeeld een man die blind was. In plaats van een oog heeft hij een glazen bol in zijn kas. Ook waren er twee mensen in een rolstoel. We mochten veel vragen stellen over wat er is gebeurd en of het moeilijk is om te leven in een rolstoel. Er waren vier activiteiten. Bij onderdeel 1 mochten we in een rolstoel rijden. Van een drempel af kon nog wel, maar erop was knap lastig! Bij onderdeel 2 mochten we nog meer vragen stellen over de persoon zelf. Voor onderdeel 3 moesten we naar de klas. Daar moesten we geblinddoekt met een stok rondlopen. Onderdeel 4 was bij een spastische meneer. Het was eigenlijk een soort meditatie.
We hebben veel geleerd en snappen nu beter hoe het is om een beperking te hebben. Ook hebben we meer begrip voor mensen met een beperking. Groetjes, namens 7b

Wij hebben een zeer leerzame en leuke dag gehad. Ik kan dit aan iedereen de workshop van Voorall aanbevelen. De kinderen zijn heel anders denkend de activiteiten weer uitgekomen. Wat een wereld van verschil.

strartpuntstrartpunt2