Juf aan het woord

Mensen met een beperking lopen in het dagelijks leven regelmatig tegen barrières op. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop zij zich bewegen door de samenleving. Niet volwaardig kunnen meedoen heeft ook invloed op de beeldvorming over mensen met een beperking. Zij worden hierdoor vaak aangesproken op hun beperking. Dat wil Voorall Hagenaars graag bewust maken en de jeugd heeft de toekomst, dus beginnen we daar al met belangrijke zaadjes planten. Hoe doen we dat? Door onder andere workshops over leven met een beperking te geven met mensen die weten hoe dat werkt, onze ervaringsdeskundigen! Zo gaf Voorall onlangs een workshop aan kinderen van groep 7 van de Boldingh school samen met Marcel Boer, die visueel beperkt is. Astrid Wijngaarden, juffrouw van deze groep, vertelt hoe ze het ervaren heeft.

Hoe beviel de workshop?
‘Er was één keer een volledige workshop en één coronaworkshop’ zegt Astrid. Haar verwachting van de workshops was dat het zeer leerzaam is voor de kinderen van groep 7, want zij vertelden enthousiast dat het iets met ‘blindlopen’ te maken had. ‘De meeste kinderen hebben hier niet dagelijks mee te maken. Het is ook belangrijk om er lering uit te trekken als het gaat om pestgedrag. Het is zo makkelijk om mensen te pesten met een lichamelijke beperking en als de kinderen echt met zo iemand praten, zien zij ook de andere kant. De workshop heeft meer dan aan mijn verwachtingen voldaan en is zeker voor herhaling vatbaar. Ik zou de workshops ook aanraden aan andere scholen. Het is zeker ook goed vanaf groep 5. De puurheid en vraagstelling van kinderen is niet te verwachten en niet te voorspellen,’ vertelt Astrid verder.

En wat vonden de kinderen?
Astrid: ‘De kinderen van groep 7 vonden de workshop erg leuk. Ze onthouden het en vertellen er thuis over. Ook vinden ze het interessant om Marcel zijn levensverhaal te horen. Zij namen waar dat Marcel zich veel dingen in kan beelden en dan toch - een soort van – kan kijken. Het hoogtepunt was toch dat ze elkaar door de klas mochten leiden, waarbij de één geblinddoekt was. De zeven-groepers vonden het vervelend dat mensen in het verkeer weinig rekening houden met blinde en slechtziende mensen.’

Scholenproject
Samen met Gemiva-SVG, ADO in de maatschappij/Holland Dance Festival, SGK en Team Sportservice is Voorall het scholenproject gestart. Deze organisaties zijn graag beschikbaar om bij de leerlingen in de groepen 7 en 8 van de Haagse basisscholen langs te komen voor een inspirerende en leuke workshop, waarbij leerlingen kennismaken met mensen met een beperking.

Aanmelden?
Zit jouw kind in groep 7 of 8 op een basisschool in Den Haag of ben je betrokken bij deze groepen (als directie, ouderraad of begeleider) en vind je het belangrijk dat er op school minimaal één keer door ervaringsdeskundigen uitleg wordt gegeven over leven met een beperking? Ons team is graag beschikbaar om met enkele ervaringsdeskundigen in de klas langs te komen. Zo kunnen de leerlingen in gesprek met iemand in een rolstoel of met iemand die blind of doof is.

Voor meer informatie kijk op www.hoegajijmetmijom.nl voor het complete aanbod of neem contact op met Voorall via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 070 - 365 52 88.

Vaishnavi Ramlochan Tewarie